Odustanak od kupovine

PRAVO NA ODUSTAJANJE

Prema Zakonu o zaštiti potrošača (Službeni glasnik RS, br. 62/2014, 6/2016 i 44/2018) kupovina preko prodajne internet stranice se smatra prodajom na daljinu. S obzirom da nemamo kupovinu preko Internet stranice ali imamo prodaju na daljinu preko emaila, obaveštavamo vas da to smatramo prodajom na daljinu u prethodnom i daljem tekstu. Zakon za slučaj prodaje na daljinu ustanovljava pravo kupca, koji se smatra potrošačem (fizičko lice koje proizvod kupuje radi namirenja svojih individualnih potreba, a ne radi obavljanja profesionalne delatnosti), da odustane od ugovora u roku od 14 dana od dana kada mu je proizvod predat. Prilikom odustanka kupac može, ali ne mora da navede razloge zbog kojih odustaje.
Obrazac/Izjava o odustanku od ugovora proizvodi pravno dejstvo od dana kada je poslata trgovcu.

U slučaju odustanka od ugovora, potrošač ima pravo na povraćaj novca ili na zamenu za drugi proizvod. Novčani iznos se kupcu vraća po prijemu proizvoda i nakon što se utvrdi da je proizvod ispravan i neoštećen. Kupac je dužan da proizvod vrati bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac za odustanak. Po isteku roka od 14 dana od dana kada je poslao odustanak, proizvod se više ne moze vratiti.

Prilikom povraćaja robe obavezno je vratiti u ispravnom i nekorišćenom stanju i u pakovanju u kojem je kupac primio robu, pri čemu se mora priložiti i račun-otpremnica koju je kupac prethodno dobio uz porudžbinu.

Kupac odgovara za neispravnost ili oštećenje proizvoda koji su rezultat neadekvatnog rukovanja proizvodom, tj. kupac je isključivo odgovoran za umanjenu vrednost proizvoda koja nastane kao posledica rukovanja robom na način koji nije adekvatan, odnosno prevazilazi ono što je neophodno da bi se ustanovili njegova priroda, karakteristike i funkcionalnost. Ukoliko se utvrdi da je nastupila neispravnost ili oštećenje proizvoda krivicom kupca, odbiće se vraćanje cene i proizvod će mu biti vraćen na njegov trošak.

Kao kupac ne snosite troškove koji nastaju odustankom od ugovora, osim troškova poštarine koji proisteknu slanjem robe na našu adresu. Sa naše strane se obavezujemo da ćemo, odmah po prijemu robe koja se vraća po osnovu odustanka od ugovora, izvršiti povraćaj sredstava koja su uplaćena za vraćenu robu ili poslati artikal koji želite za zamenu. Ukoliko su uslovi navedeni iznad zadovoljeni.

Kupac je dužan da proizvod vrati bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac za odustanak. Po isteku roka od 14 dana od dana kada je poslao odustanak, proizvod se više ne moze vratiti.
Prilikom povraćaja robe kupac je u obavezi da priloži račun/fakturu i pošalje sa obrascem za odustanak od kupovine na email adresu office@koral.rs

 

Proizvod šaljete na adresu BAVANIŠTANSKI PUT 435, PANČEVO, 26000.

U skladu sa radnim vremenom, koje ne odstupa sem za vreme praznika, odgovorno lice će primiti robu i obavestiti kupca o tome kao i kontaktirati ga ukoliko se kupac nije u obrascu odlučio za način rešavanja odustanka od ugovora na daljinu.

Trgovac je dužan da potrošaču bez odlaganja vrati iznos koji je potrošač platio po osnovu ugovora, a najkasnije u roku od 14 dana od dana prijema izjave o odustanku, a nakon prijema proizvoda.
Obrazac možete preuzeti:

IZJAVA O ODUSTANKU OD UGOVORA NA DALJINU